parallax background

26 Μαΐου 2022 – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας “Ίμβρος, Νήσσος Πεφιλημένη”

23 Μαΐου 2022 – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Έκθεση Φωτογραφίας “Ίμβρος, Νήσσος Πεφιλημένη”
23 Μαΐου, 2022
7 Ιουλίου 2022 – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Εκλογές νέου Διοικητικού Συμβουλίου Βυζαντινής Θεσσαλονίκης
7 Ιουλίου, 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Εγκαίνια έκθεσης Φωτογραφίας «Ίμβρος, Νήσσος Πεφιλημένη»

 

Χαρά και συγκίνηση προκάλεσε το εγκαίνιο της Έκθεσης Φωτογραφίας «Ίμβρος, Νήσσος Πεφιλημένη», που οργάνωσε η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ εχθές, 26 Μαϊου,  σε συνεργασία με την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων στη Μισιρλόγλειο Βιβλιοθήκη της Μονής.

Η Έκθεση εγκαινιάστηκε από την Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, παρουσία πολιτειακών, θρησκευτικών, επιχειρηματικών, επιστημονικών παραγόντων και πλήθος κόσμου που περίμενε να ακούσει τον πάντοτε επίκαιρο και από καρδιάς βγαλμένο λόγο του Πατριάρχη.

Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό του Παναγιωτάτου στο νησί που όπως και ο ίδιος επεσήμανε χρωστά πολλά -όπως ο καθένας μας χρωστά στην γενέτειρα του- δοσμένο μ’ έναν ιδιαίτερο και αγαπητικό τρόπο από τους φωτογράφους που συμμετέχουν στην εν λόγω Έκθεση, δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες αυτής, όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Γεν. Γραμματέας της Β.Θ κα. Ζαχαρώ Παπαδοπούλου, να γνωρίσουν καλύτερα το πρόσωπο του ανθρώπου που διακονεί μια ολόκληρη Οικουμένη και να ψηλαφήσουν τα ύψη στα οποία ο ίδιος βρίσκεται.

Μέσα από την Έκθεση αυτή, ο άνθρωπος που αφιέρωσε άοκνα χρόνο και κόπο για να την αναπτύξει, ο εκπαιδευτικός και ερασιτέχνης φωτογράφος Κωνσταντίνος Τερψίδης, ανταποδίδει στον άνθρωπο που αποτελεί για εκείνον αστείρευτη πηγή έμπνευσης ένα ελάχιστο αντίδωρο αγάπης. Τιμά τον Πατριάρχη, που όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά λέει, έσπασε για το καλό της Ορθοδοξίας, του Γένους και της Ανθρωπότητας όλα τα ρεκόρ διακονίας, παρουσίας, Πατριαρχίας.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη Έκθεση φωτογραφίας των Κωνσταντίνου Τερψίδη, Δημητρίου Παλαβίδη, Κωνσταντίνου Βάντσου, Μιχάλη Σακάτη, Βάσως Ξεινού και Νικολάου Μαγγίνα, αποκτά την πραγματική της διάσταση μέσα από το έργο στο οποίο αποφάσισε να προχωρήσει από το σημείο αυτό ως αφετηρία η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, η οποία σε συνεργασία με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών πρόκειται να αναλάβει μια μεγάλη διαδραστική εκπαιδευτική δράση που θα αρχίζει από την Θεσσαλονίκη, θα διαπερνά την Χάλκη, την Τένεδο και θα καταλήγει στην Ίμβρο.

Η  δράση αυτή, η οποία επίσημα άνοιξε εχθές δια του στόματος του Επισκόπου Αμορίου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βλατάδων, επιβεβαιώνει την αντίληψη που διακατέχει ομοφώνως ολόκληρο το Δ.Σ. και τα Ιδρυτικά Μέλη της ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ –η Ιερά Μονή Βλατάδων είναι ένα εξ’ αυτών- για δράσεις που δεν λειτουργούν ως πυροτέχνημα, αλλά εκτυλίσσονται σε βάθος χρόνου και είναι ικανές να αφήσουν ένα ισχυρό πνευματικό και κοινωνικό αποτύπωμα.

Το έργο αυτό που εξαγγέλθηκε μόλις μια ημέρα πριν και φιλοδοξούμε να κλείσει του χρόνου την άνοιξη στην Ίμβρο -παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη- ο οποίος έχει κληθεί να εγκαινιάσει εκεί μια διαφορετική Έκθεση με θέμα « ΑΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΥΨΗ» και με βασικούς συντελεστές αυτήν την φορά τα παιδιά, αποτελεί για όλους εμάς που προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης ενός τέτοιου ποιμένα ένα μοναδικό στοίχημα έμπνευσης και δημιουργίας.

Τα χθεσινά εγκαίνια τίμησαν με την  παρουσία τους ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, η Υφυπουργός Παιδείας κα. Ζέττα Μακρή, οι Μητροπολίτες Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Μιλήτου κ. Απόστολος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Παύλος, οι Επίσκοποι Αραβισσού κ. Κασσιανός, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Θανάσης Μαρτίνος, βουλευτές, εκπρόσωποι του Γ’ Σώματος Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και Άρχοντες του Πατριαρχικού Θρόνου.

Για την επιτυχή έκβαση της εκδήλωσης ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας, Κέντρο Ξένων Γλωσσών Τερψίδου, Ζαχαροπλαστεία Παπασωτηρίου και Χήτος ΑΒΕΕ, καθώς και την Περιφερειακή Διεύθυνση Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης για την συνεργασία.

Την εκδήλωση κάλυψε μουσικά το Μουσικό Σύνολο παιδιών από το 7ο Γυμνάσιο – Λύκειο Θεσσαλονίκης.

 

Με την παράκληση να δημοσιοποιηθεί

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ζαχαρώ  Παπαδοπούλου, Γεν. Γραμματέας Β.Θ. & Συντονίστρια Έργου,  Τηλ. 2310566282, 6976402542

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ                                                                  Θεσσαλονίκη 27 Μαΐου 2022