ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

July 4, 2019

byzthess

Νέα

0

Δελτίο Τύπου

ΑΝΟΙΓΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΘΕΡΙΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

H ΒYZANTINH ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ άνοιξε και εφέτος την αυλαία του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την θεσμοποίηση του στην χώρα μας, με έδρα την Θεσσαλονίκη και με άξονες αναφοράς άλλες σπουδαίες βυζαντινές πόλεις της Ελλάδος και του Εξωτερικού.

Το Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών εντάσσεται σε ένα ευρύτερο Πανευρωπαϊκό σύστημα ενίσχυσης της διδασκαλίας των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών, προσβλέποντας στην εξειδικευμένη κατάρτιση τους σε περισσότερο τεχνικά θέματα μελέτης. Το 2009 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισιού,  δημιούργησαν το πρώτο στον τομέα των βυζαντινών σπουδών θερινό Πανεπιστήμιο, με συμμετέχοντες 40 υπότροφους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Η εν λόγω πρωτοβουλία, που γνώρισε τεράστια επιτυχία δίνοντας υποτροφίες σε διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από τα «τέσσερα σημεία του ορίζοντα», Αυστραλία, Χιλή, Η.Π.Α, Ρωσία, Αρμενία, Τουρκία, Λίβανο, Κορέα, Αφρική, Κίνα, Παλαιστίνη, Λίβανο και φυσικά από όλα τα κράτη της Ευρώπης, πέτυχε να συνδέσει επιστημονικά, πολιτιστικά και οικονομικά την Θεσσαλονίκη και άλλες σημαντικές βυζαντινές πόλεις της χώρας μας που συμμετείχαν ενεργά στην συγκεκριμένη διοργάνωση, με ολόκληρο τον κόσμο. Η οικονομική κρίση που γνώρισε ο τόπος τα τελευταία χρόνια οδήγησε μεταξύ άλλων και στην διακοπή της δράσης αυτής, με αποτέλεσμα για το 2017 να αναλάβει η Ρουμανία την διεξαγωγή της.

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ αναλαμβάνοντας από το 2016 ενεργό ρόλο στην ανάδειξη της βυζαντινής εικόνας της Θεσσαλονίκης με σκοπό την επιστημονική, πολιτιστική και εντέλει οικονομική ανάπτυξη της μέσα από την διαμόρφωση μιας εικόνας, ικανής να ελκύσει σε αυτήν επισκέπτες υψηλού οικονομικού και παιδευτικού επιπέδου, ανέλαβε την πρωτοβουλία να φέρει κοντά όλους εκείνους τους φορείς που μπορούν και θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βγει ο τόπος από την εσωστρέφεια και την παρατεταμένη κρίση και κατάφερε να επαναφέρει τη λειτουργία του στην πόλη μας το 2018.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, είναι το θεματικό αντικείμενο που πραγματεύεται για το 2019 το Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών. Αυτή η χρονιά, που για τη ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ σηματοδοτεί την αφετηρία μιας μακράς και φιλόδοξης πορείας για την ίδρυση του Παγκόσμιου Δικτύου Βυζαντινών Πόλεων, η συγκεκριμένη θεματική του Θερινού Πανεπιστημίου και η συμμετοχή σε αυτό τόσων νέων επιστημόνων και πανεπιστημιακών διδασκάλων υψηλού κύρους, αποτελεί ένα σημαντικότατο εργαλείο για τις εργασίες σύστασης του Δικτύου Πόλεων που είναι σε εξέλιξη.  Το Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών διεξάγεται  για 10 ημέρες , 1-10 Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και καλύπτεται πλήρως η συμμετοχή σε αυτό 40 υποτρόφων φοιτητών και των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα πανεπιστημιακών διδασκάλων.

Η Τελετή Λήξης του Θερινού Πανεπιστημίου, η οποία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, 10 Ιουλίου στις 19.30, στο Αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζει στην πράξη το Δίκτυο Βυζαντινών Πόλεων. Στο πλαίσιο αυτό υπογράφονται τα πρώτα Μνημόνια Συνεργασίας της ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τις Ιερές Μητροπόλεις Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως & Σαμοθράκης / Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας / Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου / Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας / Καστορίας / Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος / Λαγκαδά, Λητής & Ρεντίνης / Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως / Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς / Σερβίων & Κοζάνης / Σερρών & Νιγρίτης  / Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου.

Οι πρόσφατες Δημοτικές – Περιφερειακές εκλογές και οι αλλαγές που αυτές επέφεραν στο σκηνικό των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταθέτουν ελαφρώς χρονικά την Υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας και με τους εκπροσώπους Δημοτικών και Περιφερειακών Κοινοτήτων, που στην παρούσα φάση εκφράζονται μόνο μέσω των εκπροσώπων των τοπικών εκκλησιών.

Το εν λόγω έργο γίνεται σε συνδιοργάνωση με Κέντρο Κοινωνικών Σπουδών και Θρησκείας της Ανωτάτης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών των Παρισίων (CESOR), το Εργαστήριο για θέματα Θρησκειών και Κοινωνιών στον κόσμο της Μεσογείου του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (LABEX),  το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση του Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών γίνεται με την υποστήριξη και χορηγική ενίσχυση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Καβάλας & Θάσου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Post by byzthess

Comments are closed.